21 mei 2020

Bedrijvig – Zonne-energie is duurzaam alternatief voor particulier en mkb

Nu recent 186 zonnepanelen geplaatst zijn op het dak van een loods op bedrijventerrein Cruijckelcrecke in Wissenkerke is de tweede zonne-energie coöperatie op Noord-Beveland volledig operationeel. Wie interesse heeft, kan nog deelnemen. Wie iets meer bedenktijd nodig heeft, kan in een later stadium aansluiten bij een volgend project. Volgens Victor Slenter, voorzitter van de Zonne Energie Coöperatie NB Wissenkerke (Cruijckelcrecke) U.A. wordt dat waarschijnlijk de laatste mogelijkheid om wél te profiteren van zonne-energie zonder zelf zonnepanelen te plaatsen.

Victor Slenter en penningmeester Cees Schippers praten bevlogen over de coöperatie waarvan zij sinds enkele maanden deel uitmaken. “Tijdens een informatiebijeenkomst voor deze postcoderooscoöperatie kwam de vraag naar bestuursleden”, vertelt Schippers. “Wij meldden ons aan en vormen een tijdelijk bestuur. Tijdens de eerste ledenbijeenkomst wordt een bestuur gekozen, waarschijnlijk eind dit jaar.”

Duurzaam en hoog rendement
Zowel Schippers als Slenter waren gecharmeerd van het initiatief, waarmee Adrie Neufeglise van Maakonzeregioduurzamer.nl al eerder op Noord-Beveland een postcoderoos coöperatie had opgezet. “Ik wilde al langer duurzaam en milieuvriendelijk energie opwekken, maar ik had geen trek in zonnepanelen op mijn dak”, legt Slenter uit. “Dit is voor mij second-best. Door deel te nemen, profiteer je van de lusten, deel je de lasten en heb je geen eigen dak nodig. Daar komt bij dat deze investering toch snel een rendement oplevert van 5 à 6%. Niet slecht in de huidige tijd.”

Hoe werkt het?
Op een centraal dak worden zonnepanelen geplaatst. Deze worden aangekocht door de coöperatie, waarin particulieren en mkb-bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting kunnen participeren, tot maximaal 10.000 kw per jaar. Zij genieten van de inkoopvoordelen, worden volledig ontzorgd en profiteren gedurende vijftien jaar, de maximale looptijd, van de voordelen van zonnepanelen. Vaste partner is Delta. Deze energieleverancier neemt de stroom af en biedt de postcoderooscoöperatie tal van aanvullende services.

Particulieren én mkb-ers
Schippers en Slenter hopen voor hun tweede project met name ook mkb-ers te enthousiasmeren.Verduurzamen is voor iedereen een slimme keuze, dus ook voor ondernemers. Het is aantrekkelijk vanwege het rendement en zorgeloos. In feite wordt alles voor je geregeld’, vertelt Schippers. Slenter vult aan: “Er zijn genoeg ondernemers die veel energie verbruiken. Voor hen is het extra aantrekkelijk. Maar we denken ook aan ondernemers die zelf geen dak hebben, bijvoorbeeld omdat hun winkel onder een woonhuis zit.”

Interesse?
Schippers en Slenter gaan de uitdaging aan samen met Adrie Neuféglise van Maak Onze Regio Duurzamer en met medewerking en ondersteuning van de gemeente Noord-Beveland. Deze partijen zijn het erover eens dat, ondanks de coronacrisis, de energietransitie door kan en moet gaan. Het organiseren van informatiebijeenkomsten is momenteel niet mogelijk. Belangstellenden vinden op de website www.maakonzeregioduurzamer.nl meer informatie. Natuurlijk is het ook mogelijk om informatie in te winnen bij de bestuursleden Cees Schippers of Victor Slenter zelf.

Categorieën:

Meer nieuws

Bekijk alle nieuwsberichten